lauantaina, toukokuuta 17

Raudanluja suosittelee: Uusitalon opit

Botit taitaa jyllätä tässä blogissa, pelottavan paljon tilastojen mukaan liikennettä täällä, no ei annata bottien häiritä, eihän ne mittää ymmärrä...

Olen kirjoitellut kuinka lepsusti olen ottanut viimeiset 2,5 kuukautta.. Olen yrittänyt käyttää lepsuilun hyödyksi ja ottaa sieltä täältä ideoita/vaikutteita treeniin. Suurimman inspiksen kohti puhtaampia treenitekniikoita sain Marko "Supermassa" Savolaisen VLOGeista, joissa esiintyy Ari Uusitalo, joka on entinen kehonrakentaja, nykyisin kuntosaliyrittäjä ja  kehovalmentaja. Uusitalo kannattaa sanotaanko lähes superpuhdasta treenaamista lihaksen omalla liikeradalla (vs perinteinen liikkeen liikerata) ja toinen Uusitalon painottama asia on oikea kehon asento. Itse olen aina yrittänyt omatoimisesti järkeillä lihaksen liikeradan ja pyrkinytkin hinkkamaan ns. "tehoalueella", en ota kantaa kuinka hyvin olen siinä onnistunut, mutta kuitenkin olen itsekin ollut sitä mieltä että jos treenataan selkää niin leuanvetoja ei tehdä suorilta käsiltä ihan ylös vaan hinkutetaan molemmista päistä vajaita toistoja ja penkissä rintapäivänä käsiä ei ojenneta suoriksi.. Olen etsinyt surkastuneiden lihaksieni liikeratoja eri liikkeissä ja yrittänyt löytää oikeita kehon kulmia esim. ristikkäistaljassa onnistuneesti! Itsehän niitä on vaikea löytää täydellisiksi, mutta paremmiksi niitä saa 100% varmasti.. Mitä paremmin sitä parempi.

Käsi sydämellä lupaan että treenaan puhtaammin kuin ennen, mutta ehdottomasti runnominen pysyy kuvioissa mukana, mielestäni fiksuinta on sekoitella molempia, tehdä erikseen ja yhdessä. Voimapäivinä runttaan, mutta paremmalla tekniikalla kuin ennen ja pumppipäivinä sitten puhtailla tekniikoilla pääosin. En tykkää ääripää-ajattelusta "on vain yksi oikea tapa treenata".. Kaikissa tavoissa on plussat ja miinuksensa. Ei ole yhtä oikeaa tapaa treenata.

Omien kokemusteni mukaan

Superpuhdas treenaaminen, lihaksen omalla liikeradalla ja oikeahkolla kehon asennolla
+ rasittaa vähemmän hermostoa (vähemmän lihaksia osallistuu malmin liikuttamiseen -> vähemmän malmia tankoon => vähemmän rasitusta hermostolle)
+heikosti hermottuneet lihasryhmät saadaan aktivoitua paremmin kuin runnomalla -> "hermottaa huonoja lihasryhmiä"
+menee todella hyvin perille huonoillekin lihasryhmille
+mitä puhtaammin osaat liikkeen suorittaa pienillä painoilla, sitä helpommin saa tekniikan pidettyä kasassa isoillakin painoilla. (ehkä se isoin + minulle)
+kaikilla meillä on vaivamme, mutta tällä tyylillä varmasti lievimmistä vaivoista pääsee eroon ja ehkä suurimmatkin vaivat saadaan kierrettyä ja treenattua täysitehoisesti
+pienemmät painot -> pienentää loukkaantumisriskiä
+pienempi rasitus nivelille ja jänteille.
-treenifiilis, kun on oppinut nauttimaan runnomisesta niin vaikeetahan se on hinkata todella rauhallisesti olemattomilla hiluilla kikseissä
-egoa koetellaan (100kg alatalja vaihtuu 30kg alataljanykimisiin)
-onnistumisen tunteet vaisuhkoja? "jes, sain korjattua kehon kulmaa pari astetta paremmaksi"
(Miinukseni ovat teennäisiä, mutta mielekkäimmällä treenityylillä kehittyy parhaiten, niin se vaan on)

Marko Savolainen vlog w. Ari Uusitalo (vanhimmasta uusimpaan)

Supermassa & Ari Uusitalo Vlog # 7
(yleisesti juttua treenaamisesta & ravinnosta)



Supermassa & Ari Uusitalo Treenin perusasiat Vlog # 8
(vähän kaikkien lihaksien treenaamisesta käytännössä salilla)















Supermassa & Ari Uusitalo Vlog # 24, perusteet oikeaoppiseen treenaamiseen, osa 1
(rinnan treenaaminen)


Supermassa & Ari Uusitalo Vlog # 25, perusteet oikeaoppiseen treenaamiseen, osa 2
(selän treenaaminen)
















Supermassa & Ari Uusitalo Vlog # 26, perusteet oikeaoppiseen treenaamiseen, osa 3
(käsien treenaaminen)


Supermassa & Ari Uusitalo Vlog # 27, perusteet oikeaoppiseen treenaamiseen, osa 4
(jalkojen treenaaminen ja Questions and Answers)


----------------
Ja meikän arjesta vielä loppuun:


Torstaina 15.5

Heräilin aika myöhään, taisi kelloa olla jotakuinkin kolme päivällä... Tiesin että leijonien mm-lätkälähtetys oli alkamassa 20:05, siinä sitten päivällä koitin miettiä että mitenköhän sitä saisi katottua lätkän alusta loppuun ilman turhia häiriötekijöijtä (=salitreenejä), vähän ennen seiskaan päätin, että nythän sitä voisi käydä nopeen tunnin setin sutasta.. Sheikkereihin supertreenilitkua(tm) ja herat, oikeet rääsyt päälle ja salille... Salillahan oli jengiä omaan makuun ihan liikaa, vähän ahdisti ja vitutti, sillä tiesin että pitää taas soveltaa. Vihaan soveltamista, kompromissien tekoa sen takia että ei kertakaikkiaan voi tehdä haluamassa järjestyksessä liikkeitä, sen takia olenkin suosinut aamuviiden ja iltakympin treenejä :D

Vinopenkkiin kuten aina pumppipäivänä, pulleat purjeet olivat hieman paineiset edellisestä treenistä, joka on minun tapauksessani aina vaan hyvä juttu, pitkät palautumisajanjaksot ei vaan sovi mun kropalle. ;) 3-4 päivää per lihas optimi suorituskyvyn kannalta.. 50kg parikyt toistoa helveeetin rauhallisesti stoppeja rinnalta, ylhäältä vajaita - olihan rintapäivä. Aina 90kg asti, jolla paukutin nätin 12 toistoa, ei mikään supersarja jos verrataan ennätyssarjoihin, mutta todella hyvä sarja, kun otetaan huomioon 2vkon totaalilepo ja toka rintatreeni! Helveeetin hyvä. Vinopenkin kanssa tein superina alataljaa. Alataljan tekniikka meni uusiksi jo tammikuussa, kun Jerry Ossi kävi salin synttäriviikolla pitämässä seminaarin ja katteli selkätreenin tekniikoita kuntoon, tein tiistaina mm. 2 ensimmäistä sarjaa alataljassa _30_ kilolla ja napsu niin ilosesti selkään ettei oo tosikaan! Ari Uusitalon pätkistä olen miettinyt kehon asentoa ja olkapäiden törkkäämistä alas. Nyt taisin juntata 40kg -> 70kg hyviä sarjoja.

Toisena liikkeenä rinnalle vipuvarsipenkkiä, tein toistot vuorotellen, olen huomannut että oikea käsi ei aina tule yhtä syvälle vipuvarsiliikkeissä, joten teen vipuvarsiliikkeet ihan alas asti vuorotellen, saa paremman mind-muscle connection lihoihin. HC-touhua, myönnän. Tein n. 10-15 toistoa max. leveellä otteella ja sitten kavensin otetta nyrkin verran ja sillä tyylillä 5 toistoa, rintalihoissa tuntui että ottaisi vähän sisemmäs, ihan mutua, mutta mutuilu on parasta. Painot tais olla 20kg->40kg per puoli, eli pienet paskat. Superina tein ylätaljaa, ylätaljassa lähin hulluttelemaan 70kg,80kg, 2x12x100kg, kun osaa tehdä pienellä painolla, paketin pitäminen isoilla painoilla on suhteellisen helppoa.. Pikkurillit ei vihoitellut, pitäisikö tässä aloittaa mavettelu ja leuanveto.. hMM. Ehkäpä.

Olisin halunnut tehdä ristikkäistaljaa rinnalle Ari Uusitalon opein, olen löytänyt itselleni täydelliset kulmat rintalihojen räjäyttämiseen! Tein pec-deckiä 3x 60kg _lihaksen liikeradalla_, jos olisin tehnyt liikkeen täydellä liikerahalla olisi hauikset menneet pumppiin ja olkapäät kipuilleet, mutta nyt rasitus meni liikeen alusta loppuun _rintalihaksille_.

Sopivasti puhdasta hinkkailua ja pienen pientä runnaamista puhtaasti. I like it. 

Leijonien peli loppui 23 maissa, suunnitelmani oli tehdä toinen treeni pelin jälkeen, mutta totesin että menee harrastus liian vakavaksi jos vääntäytyy uudestaan salille. ;)

Perjantaina 16.5

Päätin pitää ylimääräisen lepopäivän, jalat sain niin hyvin treenattua tiistaina, että ei rassata vielä niitä liikaa ja hermostolle vielä vähän löysää.. Vielä ei ole hirttosilmukka kireellä, joten ei ressata turhaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti